Većini stanovnika RS prijeti prezaduženost

Bez autora
Jun 16 2011

Veoma mnogo stanovnika u Srpskoj se zadužuje više od trećine svoje plate, te im zbog toga prijeti opasnost od prezaduženosti i nemogućnosti servisiranja svojih obaveza. Iako nije preporučljivo da se stanovnici zadužuju više do trećine plate, stanovnici RS se rijetko pridržavaju pomenutog limita, te je kod velikog broja građana zaduženost veća od ovog procenta. Stanovnici, ukoliko se zadužuju više od tog iznosa, polako ulaze u zonu u kojoj postoji opasnost da budu previše zaduženi, odnosno da neće moći da plaćaju sve obaveze. Zaduživanje je, generalno, opasnije u vremenu recesije, jer dolazi do trenda smanjenja plata, njihove neredovne isplate, a i mogućnosti da ostanete bez posla. U Pokretu potrošača RS upozoravaju da bi stanovnici u Srpskoj trebalo da budu oprezniji prilikom zaduživanja, jer tokom otplate kredita mnogi od njih dođu u situaciju da ne mogu platom pokriti tekuće troškove i vratiti ratu kredita.

Većini stanovnika RS prijeti prezaduženostVeoma mnogo stanovnika u Srpskoj se zadužuje više od trećine svoje plate, te im zbog toga prijeti opasnost od prezaduženosti i nemogućnosti servisiranja svojih obaveza, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

- Iako nije preporučljivo da se stanovnici zadužuju više do trećine plate, stanovnici RS se rijetko pridržavaju pomenutog limita, te je kod velikog broja građana zaduženost veća od ovog procenta - istakao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović.

On je dodao da stanovnici, ukoliko se zadužuju više od tog iznosa, polako ulaze u zonu u kojoj postoji opasnost da budu previše zaduženi, odnosno da neće moći da plaćaju sve obaveze.

- Zaduživanje je, generalno, opasnije u vremenu recesije, jer dolazi do trenda smanjenja plata, njihove neredovne isplate, a i mogućnosti da ostanete bez posla - upozorio je Todorović.

I u Pokretu potrošača RS upozoravaju da bi stanovnici u Srpskoj trebalo da budu oprezniji prilikom zaduživanja, jer tokom otplate kredita mnogi od njih dođu u situaciju da ne mogu platom pokriti tekuće troškove i vratiti ratu kredita.

- S obzirom na to da prosječna plata nije dovoljna ni za pokrivanje kućnog budžeta, stanovnici bi trebalo da izbjegavaju svako zaduživanje koje nije nužno - istakao je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

U RS se ne vode evidencije o tome koliki udio ima zaduženost u odnosu na mjesečna primanja lica koja se zadužuju, a prema podacima Agencije za bankarstvo RS, prosječna zaduženost po stanovniku Srpske u bankarskom sektoru krajem prvog kvartala ove godine iznosila je 1.422 KM, što je u odnosu na kraj prošle godine više za 15 KM.

Rast

Trend rasta zaduženosti nastavljen je i u prošloj godini u odnosu na 2009. godinu, što pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS, prema kojima je potražnja za dugoročnim kreditima u bankama prošle godine porasla za pet odsto u odnosu na 2009. godinu.

U strukturi dugoročnih kredita najveće učešće imali su krediti građanima od 45 odsto sa stopom rasta od dva procenta u odnosu na kraj 2009. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik